Dzisiaj zaproponuję kurczaka a'la KFC tyle że zdrowszą wersję :)
i do tego frytki i surówka colesław -moja ulubiona :)
Przepis pochodzi stąd: wizaż.kulinarnia
Składniki:
2 duże piersi kurczaka
mąka pszenna (do ciasta nalesnikowego)
mleko (do ciasta nalesnikowego)
1 jajko (do ciasta nalesnikowego)
sól (do ciasta nalesnikowego)
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
olej
Piersi z kurczaka umyć i następnie pokroić je w grubsze paski.
Tak poporcjowaną pierś gotujemy w osolonej wodzie z 20 min i trzymamy w wodzie dopóki nie obtoczymy je w panierce dzięki temu będą soczyste w środku.
Z mąki, mleka,jajka i szczypty soli robimy gęste ciasto naleśnikowe, troszkę gęstsze niż do omletów. Do ciasta naleśnikowego dodajemy, sypką papryke, pieprz cayenne obowiązkowo. A jeśli ktoś lubi wersję delikatną można wymieszać lekko paprykę słodką z ostrą.
Tak poporcjowaną pierś gotujemy w osolonej wodzie z 20 min i trzymamy w wodzie dopóki nie obtoczymy je w panierce dzięki temu będą soczyste w środku.
Z mąki, mleka,jajka i szczypty soli robimy gęste ciasto naleśnikowe, troszkę gęstsze niż do omletów. Do ciasta naleśnikowego dodajemy, sypką papryke, pieprz cayenne obowiązkowo. A jeśli ktoś lubi wersję delikatną można wymieszać lekko paprykę słodką z ostrą.
Ugotowane polędwiczki wyjmujemy z wody, lekko osuszamy i kolejno obtaczamy w masie nalesnikowej i wkładamy do uprzednio wymieszanej bułki tartej z rozdrobnionymi płatkami i zasypujemy tak by się przykleiło.
Smażyć na gorącym rozgrzanym oleju krótko tylko do zarumienienia panierki.
Życzę Wam smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz