poniedziałek, 3 września 2012

Szarlotka z kruszonką i pianką



Przepis dostałam od mojej koleżanki Lucyny.

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 jaj
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 5-6 jabłek

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, margarynę i żółtka zagnieść. Dobrze wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną schłodzić w zamrażarce a drugą wyłożyć na blachę.
Jabłka pokroić w plasterki i wyłożyć na pierwszą połowę ciasta.
Ubić pianę z białek z 1 szklanką cukru.
Następnie starkować resztę ciasta.
Piec ok. 45 min w 180 st.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz