czwartek, 7 lutego 2013

Ziołowe calzone

Dzisiaj zapraszam na kolejne calzone
ten przepis jest boski :)
calzone są kruche na zewnątrz a miękkie w środku pyszne !!
Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne


Składniki:
2 1/2 szkl. mąki pszennej
1 duże jajko
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki wody
2 i 1/2 łyżeczki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
12 dużych pieczarek
duża cebula
około szklanki startego sera mozarella
kilka łyżek sosu pomidorowego
Po łyżeczce: bazylii,oregano i rozmarynu
2 łyżki oleju
+ 1 jajko na glazurę

Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i pieczarki. Podsmażyć do miękkości. Ostudzić

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąke wsypać do dużej miski , wlać wodę i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny. Podzielić na 4 części, z każdej rozwałkować owalne placki. Nastęnie cienko posmarować sosem, nałożyć reszte nadzienia. Boki dokładnie skleić (można użyć jajka). Pierogi ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz