środa, 13 kwietnia 2011

Buchty z dżemem



Na taką brzydką pogodę dobrze jest zjeść coś słodkiego :)
Takie bułeczki z dżemem dobrze smakują mi z herbatką ciepłą a Wam z czym by smakowały?
Przyznam się, że to mój drugi przepis z tymi bułeczkami bo pierwszy nie wyszedł i bułki poszły do kosza, no ale cóź trzeba się uczyć na swoich błędach :) 
Przepis pochodzi z tego bloga moje ciacho. Ja go troszkę zmodyfikowałam :)

Składniki:
500 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży 7g lub 14 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
70 g cukru
1 jajko
2 żółtka
120 g miękkiego masła (80 g do ciasta + 40 g do smarowania)
miąższ z 1 laski wanilii * 
skórka starta z 1 cytryny
ulubiony dżem lub powidła
cukier puder do posypania 

*(ja nie dałam miąższu z laski wanilii ale za to dałam własnoręcznie zrobiony cukier waniliowy zamiast normalnego cukru)
 

Przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, wlać letnie mleko i dodać pozostałe składniki: cukier, jajko i żółtka, 80 g masła, miąższ wanilii oraz startą na tarce skórkę z cytryny.


Starannie wyrobić, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić. Oprószyć mąką, nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Z ciasta uformować 16 kul, w środek każdej włożyć łyżeczkę powidła, dokładnie zlepić i ponownie uformować w kulkę.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Buchty układać ciasno w formie, oprószyć cukrem pudrem i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Pozostałe masło stopić i posmarować nim buchty ( to sprawi, że będą kruche).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec 35 min na złoty kolor.
Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.



Życzę Wam smacznego :) 

2 komentarze:

  1. Dopiero co znalazłam Twój blog ale na pewno będę do Ciebie zaglądać :) Buchty wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń