No właśnie zaczęłam się interesować która i jaki typ mąki jest do czego.
Do tej pory używałam tylko mąki tortowej do wszystkiego.
Postanowiłam, że zrobię tu małą ściągawkę co i jak i dlaczego :)
Mam nadzieję, że się to komuś przyda oprócz mnie :)
400
- mąka tortowa - do wypieku ciast tortowych
- mąka tortowa - do wypieku ciast tortowych
450
- przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich
500
mąka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek
mąka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów
mąka krupczatka - szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów
550
mąka luksusowa - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek
650
mąka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów
720
mąka żytnia chlebowa
850
mąka pszenna chlebowa
1000
mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista
1400
mąka sitkowa do wypieku pieczywa
1850
mąka graham do wypieku pieczywa
2000
mąka razowa do wypieku pieczywa
3000
mąka pełnego przemiału
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz