niedziela, 9 października 2011

Francuskie ciasto i cukinia

 Ten przepis z bloga make cooking easier najpierw wypróbowała moja siostra. Nie powiem byłam sceptyczna co do tej cukinii, myślałam że to będzie strasznie ciężkie ale byłam zaskoczona :) Ja troszkę go zmodyfikowałam bo zamiast pesto dałam swój robiony keczup ale na niego podam kiedy indziej przepis.
Spróbujcie :) 


Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2-3 cukinie
3-4 łyżeczki domowego keczupu bądź pesto
2 cebule, pokrojone w plasterki
250 g wędzonego boczku
suszony tymianek do posypania
2-3 łyżki oliwy z oliwek
tłuszcz do posmarowania blachy do pieczenia
sól i pieprz

I jak to zrobić:
 1. Rozwałkowujemy gotowe ciasto francuskie i rozkładamy na posmarowanej tłuszczem blaszce. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy. Cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry.

2. Na wierzch ciasta, nakładamy cienką warstwę keczupu bądż pesto (jak kto lubi), plasterki cukinii a następnie kawałki smażonego boczku i plastry cebuli. Posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane ciasto, umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Pieczemy ok. 20-25 minut. Boki ciasta powinny być kruche, a wierzch zarumieniony.


To wszystko życzę smacznego :) 



2 komentarze: