Przepis znaleziony na blogu: http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html
Są pyszne więc warto je upiec :)
Składniki:
200ml mleka
1 duże jajko
80ml oleju
195g mąki pszennej
100g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa serowa:
200g zmielonego twarogu
1 jajko
60g cukru
cukier waniliowy
2 -3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Warstwa serowa:
Ser połączyć z jakiem, cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli twarożek będzie suchy, to dodajemy 2 -3 łyżki mleka lub np. śmietanki tak, aby masa była kremowa.
Olej, mleko i jajko łączymy razem. Dodajemy makę, kakao, proszek, sól i cynamon. Mieszamy razem ( nie za długo!)
Formę muffinkową wypełniamy papilotkami (około 12)
Foremki wypełniamy:
-duża łyżka masy kakaowej
- duża łyżka masy serowej
- duża łyżka masy kakaowej
( papilotki powinny być wypełnione do 3/4 wysokości ciastem)
Pieczemy w 180*C przez około 20 -22 minuty.
Polecam po wystudzeniu polać je polewą kakaową.
200ml mleka
1 duże jajko
80ml oleju
195g mąki pszennej
100g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa serowa:
200g zmielonego twarogu
1 jajko
60g cukru
cukier waniliowy
2 -3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Warstwa serowa:
Ser połączyć z jakiem, cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli twarożek będzie suchy, to dodajemy 2 -3 łyżki mleka lub np. śmietanki tak, aby masa była kremowa.
Olej, mleko i jajko łączymy razem. Dodajemy makę, kakao, proszek, sól i cynamon. Mieszamy razem ( nie za długo!)
Formę muffinkową wypełniamy papilotkami (około 12)
Foremki wypełniamy:
-duża łyżka masy kakaowej
- duża łyżka masy serowej
- duża łyżka masy kakaowej
( papilotki powinny być wypełnione do 3/4 wysokości ciastem)
Pieczemy w 180*C przez około 20 -22 minuty.
Polecam po wystudzeniu polać je polewą kakaową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz