wtorek, 1 stycznia 2013

Kurczak w cieście francuskim

Pewnego dnia w poszukiwaniu inspiracji na obiad znalazłam przepis na blogu kupcookbook
hmmm zapachniało mi niesamowicie i oczywiście zrobiłam to było pyszne :)
a teraz przepis:

Składniki
- 1 duża pierś z kurczaka przekrojona na 2 cieńsze,
-1 opakowanie ciasta francuskiego,
-1 duża kula mozzarelli,
-1/3 papryki: zielonej, żółtej, czerwonej,
-cukinia - 1/2 mniejszej,
-2 ząbki czosnku,
-oliwa,
-sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Dzielimy na 2 części i na środku każdej umieszczamy pierś, którą doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe wokół piersi ciasto nacinamy tak, żeby otrzymać 1cm paseczki (tak jak na zdjeciu). Podsmażamy na oliwie pokrojone w drobną kostkę warzywa - kilka minut (najlepiej jeśli zachowają swoją chrupkość), studzimy i dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką mieszankę układamy na kotlecikach. Teraz każdy pasek ciasta francuskiego należy przełożyć na drugą stronę - tak, żeby powstał warkocz a tym samym zamknięta kieszonka dla naszych kotlecików. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i zapiekamy około 30 minut.


Niestety nie mam zdjęcia po upieczeniu w najbliższym czasie to nadrobię :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz