czwartek, 14 kwietnia 2011

Marmurkowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe




Wczoraj mój mąż miał imieniny więc z tej okazji upiekłam ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Miałam wielkiego pomocnika, który oblizywał wszystko :D
Moja córcia na zapytanie jak smakuje ciasto odpowiedziała " Po zjedzeniu kawałeczka ciasta czuję się taka lekka" :D
Ciasto w smaku podobne jest do babki ale ciutkę inaczej smakuje. Te ciasto trzeba upiec w jak najmniejszej keksówce jaką macie w domu, jeśli nie to trzeba podwoić składniki albo nawet potroić. No i te ciasto bardzo szybko znika :)
Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga moje wypieki


Składniki:
50 g gorzkiej czekolady, połamanej w kosteczki (nie jest to konieczne moim zdaniem) 
125 g miękkiego masła (pół kostki)
100 g cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 średniej wielkości jajka, delikatnie roztrzepane
120 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka kakao
cukier puder do posypania

Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, ostudzić (lecz pilnować by nie zastygła znowu). Przy pomocy miksera połączyć dokładnie masło, cukier i otartą skórkę z pomarańczy. Powoli dodawać roztrzepane jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać soku pomarańczowego i dokładnie wymieszać, można zmiksować. Powstałe ciasto rozdzielić miedzy dwie miseczki. Do jednej części dodać kakao i ostudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać.

Do przygotowanej formy wykładać ciasto łyżką, na przemian - to z jednej miseczki to z drugiej, by osiągnąć efekt marmurka.

Piec około 40 minut w temperaturze 180°C, sprawdzić patyczkiem - po upieczeniu powinien być suchy.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy :) Przepis juz zapisałąm w moim kajecie z przepisami i na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń