poniedziałek, 17 października 2011

Gyros z karkówki

W niedzielę jedliśmy gyros z karkówki. A ja zamieszczam dzisiaj przepis, który pochodzi stąd :)

Składniki:
 6 grubszych plastrów karkówki
torebka przyprawy do gyrosa (można nawet pół torebki)
 sól (można pominąć)
200 ml oleju
2 łyżki musztardy
4 ząbki czosnku

Jak to zrobić:
W przepisie jest aby karkówkę posypać solą -ja pominęłam to dlatego, że w przyprawie gyros jest już dużo soli.
Marynata: wymieszać olej z musztardą i połowę (można nawet mniej) paczki przyprawy gyros. przepuścić czosnek przez praskę lub zetrzeć na tarce na malych oczkach. Wymieszać marynatę i smarować plastry karkówki z obu stron i układać w plastikowym pojemniku. Przykryć folią spozywczą i wstawić do lodówki na jakieś 3 godzinki.
Po wyjęciu pokroić mięso w cieniutkie paseczki. Smażyć na teflonowej patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupelności wystarcza. Odsączać na papierowym reczniku.

Tak podany gyros smakuje najlepiej z chlebkami pita, frytkami lub wedges.

Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Widzę że nowa kuchnia sprzyja dodawaniu większej ilości przepisów na blogu :)

    OdpowiedzUsuń